Nagy hajrával zárta az évet a Mol, amely a megugró olajáraknak és a kedvező iparági környezetnek köszönhetően szinte minden főbb eredménymutatóban felülmúlta még az egyébként optimista elemzői várakozásokat is.

Az autósok pénztárcáját kímélő, ám a piaci mechanizmust torzító, számos kisebb benzinkút-üzemeltetőt pedig nehéz helyzetbe hozó, május közepéig meghosszabbított üzemanyagárstop eddig csak mérsékelten éreztette hatását a hazai olajvállalatnál.

A leginkább figyelemmel kísért, tisztított, újrabeszerzési árakkal becsült (CCS) EBITDA soron 301,2 milliárd forintot ért el 2021 negyedik negyedévében a hazai olajvállalat. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Ez több mint kétszerese az egy évvel korábbinak, és még a 290 milliárd forintról szóló piaci konszenzust is négy százalékkal meghaladta. Az üzemi eredmény a tavalyi néhány milliárdos szintről 174 milliárd forint fölé ugrott, míg nettó nyereségét közel hét és félszeresére növelte a társaság. Igaz, a 110 milliárd forintos tényadatnál az elemzők 21 milliárddal nagyobb profitot vártak.

Bivalyerős upstream és finomítás

Ezúttal a kutatás-termelés volt a növekedés fő motorja, ami annak tükrében nem meglepő, hogy az olaj ára csaknem duplája volt az egy évvel korábbinak. Az upstream szegmens EBITDA-ja triplázódott, így 163 milliárd forinttal járult hozzá a csoportszintű eredményhez. A szakértők 157,6 milliárd forintos előrejelzése itt is némileg óvatosnak bizonyult.

A magasabb finomítói és vegyipari árrések mellett szépen gyarapodott a downstream üzletág is, ahol 111,4 milliárdos EBITDA-t jelentett a társaság, 175 százalékkal meghaladva a 2020-as teljesítményt. Ez 10 százalékkal erősebb az elemzői várakozásnál.

Ennyit bukott a cég az üzemanyagárstopon

A két kisebb üzletágban – a piaci prognózisnál kisebb mértékben – mérséklődött a Mol eredménye. A kiskereskedelmi tevékenységet is magában foglaló fogyasztói szolgáltatások szegmens EBITDA-ja kétmilliárd forinttal, 36,7 milliárdra csökkent az év utolsó három hónapjában, melynek második felét már érintette az üzemanyagokra itthon, illetve ideiglenesen Horvátországban is bevezetett hatósági árplafon. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon/VG

A dollárral szemben gyengülő forint és régiós devizák ugyancsak negatívan befolyásolták a szegmens teljesítményét. Dolláralapon 10 százalékkal mérséklődött az üzletág EBITDA-ja.

A Mol veheti át az üzemszünetre kényszerülő benzinkutakat

Az innovációs tárca folyamatosan egyeztet a feladatok átvételéhez szükséges erőforrásokkal rendelkező Mol vezetésével.

A legkisebb, gázüzletágban 13 százalékos visszaesést követően 11 milliárdos eredményt regisztrált a Mol, ami leginkább az év elejétől kieső szerb tranzitforgalom számlájára írható.

A kedvező utolsó negyedéves eredménynek is köszönhetően a 2021-re kitűzött, 3,2 milliárd dolláros EBITDA-célt is könnyedén túlteljesítette a vállalat, amely 3,53 milliárdos CCS EBITDA-val zárta az évet. 

Az egyszerűsített szabad pénzáram eközben megháromszorozódott, és 1,98 milliárd dollárra rúgott.

Óvatosabb idei célok

A tavalyi, rekordot jelentő eredmény ellenére az idei évnek némileg óvatosabb tervekkel vág neki a társaság. 

Arra számítunk, hogy a külső környezet 2022-ben is változékony és kiszámíthatatlan marad, és ennek ellenére a Mol csoport EBITDA-ja az idén eléri vagy akár meg is haladhatja a 2,8 milliárd dollárt

 – hangsúlyozta Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató.

A vállalatcsoport 2022-ben 1,7–1,8 milliárd dollár közötti organikus tőkeberuházási (capex) költséggel kalkulál, ami egymilliárd körüli vagy azt meghaladó egyszerűsített szabad pénzáramot eredményez.

Jókora profit a horvát leánynál is

Nagyon erősre sikerült a Mol 49 százalékos tulajdonában lévő INA tavalyi negyedik negyedéve is. A horvát olajtársaságot a megugró energiaárak és a járványügyi korlátozások enyhítése a 2020-asnál csaknem kétszer nagyobb, 140 millió dolláros tisztított CCS EBITDA-eredményhez segítette, miközben adózott nyeresége közel két és félszeresére, 46 millióra hízott. Az upstream szegmens a természetes készletcsökkenés miatt visszaeső kihozatal mellett is megtriplázta eredményét, míg a finomítást és a kiskereskedelmet összefogó üzletágban egy számjegyű volt a bővülés.